イワシの蒲焼き丼【Sardine bowl】
Iwashi no Kabayaki Don
This tastes like Kabayaki except it uses a sardine can instead.
材料 (3人分)
イワシ缶 2缶 (オリーブオイル漬け)
◆ 砂糖 大さじ1
◆ みりん 大さじ2
◆ 醤油 大さじ3
◆ 醤油 大さじ3
◆ 酒 or 白ワイン 大さじ3
炊き上がったご飯 適量
刻み海苔 お好みで
青ねぎ お好みで
Ingredients (Serves 3)
2 Sardine can (in olive oil)
◆ 1 Tbsp Sugar
◆ 2 Tbsp Mirin
◆ 3 Tbsp Soy sauce
◆ 3 Tbsp Sake or White wine
Cooked rice
Shredded Nori seaweed (Optional)
Green onion (Optional)
*使用したイワシ缶 ↓ *I used this Sardine can ↓
作り方 Directions
① イワシの大きい骨も食べられるが、気になる場合は取り除く
Remove large bones if you prefer, but they are edible.
② フライパンに◆を入れて熱し、砂糖が溶けたらオイルを除いたイワシを加える
Put ◆ in a frying pan and heat it, then add sardines without oil when the sugar has melted.
③ 5分程熱し、タレにとろみがついたら火を止める
Cook it for about 5 minutes and turn off the heat when the sauce thickens.
④ 炊き上がったご飯を器に入れ、その上からタレをかける
Put the cooked rice in a bowl and pour some of the sauce on it.
⑤ ④の上に刻み海苔をのせる (お好みで) Place shredded nori seaweed on top of ④. (Optional)