鶏つくねハンバーグ【Teriyaki Chicken Hamburg Steak】
Tori Tsukune Hamburg
*Breast Chickenの挽肉はパサパサするので、お薦めしません。
*I don`t recommend using Ground Breast Chicken as it is dry.
材料 (3人分)
◆ 鶏挽肉 1パウンド (454g)
◆ 青ねぎ 3本 (50g)
◆ 卵 1個
◆ 生姜のすり下ろし 小さじ1
◆ 塩 小さじ1/2
酒 or 白ワイン 50ml (蒸し焼き用)
タレ
砂糖 大さじ1.5
みりん 大さじ2
酒 or 白ワイン 大さじ3
醤油 大さじ3
生姜のすり下ろし 小さじ1
Ingredients (Serves 3)
◆ 3 Green onions (50g)
◆ 1 Egg
◆ 1 Tsp Grated ginger
◆ 1/2 Tsp Salt
50 ml Sake or White wine (Use when steaming)
Sauce
1.5 Tbsp Sugar
2 Tbsp Mirin
3 Tbsp Sake or White wine
3 Tbsp Soy sauce
1 Tsp Grated ginger
作り方 Directions
① 青ねぎを小口切りにする
Chop the green onions.
② ◆をボウルに入れ、よく混ぜた後、丸める
Combine ◆ in a bowl and mix well, then make patties.
③ 中火に熱したフライパンで焼く (ノンスティックフライパンの場合、油不要)
Preheat a frying pan on medium heat and cook. (Oil is not necessary if using a nonstick pan)
④ 焼き色がついたら返し、もう片面も焼き色がつくまで焼く
Cook until lightly brown, then turn over and cook until the other side is lightly brown as well.
⑤ 酒50mlを加え、蓋かアルミホイルを被せ、5分程中火で蒸し焼きにする
Add 50 ml sake and cover with lid or aluminum foil, then steam for about 5 minutes.
⑥ 蓋を開け、酒が無くなったら、混ぜ合わせたタレの材料をフライパンに加える
Open the cover and when the sake is gone add the mixed sauce ingredients.
⑦ つくね両面にタレを絡ませながら焼く
Cook both sides with the sauce.
⑧ タレにとろみがついたら火を止め、タレも一緒に盛り付ける
Turn off the heat when the sauce thickens and serve.
*使用したMinced ginger ↓ *I used this Minced ginger ↓