和風きのこハンバーグ【Hamburg Steak with Japanese Style Mushrooms Sauce】

Wafu Kinoko Hamburg


材料 (3人分)
◆ 牛挽肉 1パウンド (454g)
◆ 卵 1個
◆ ナツメグ 小さじ1/2
◆ 塩 小さじ1/4 
◆ 胡椒 一つまみ
玉ねぎ 1個 (230g)
パン粉 or Bread crumbs 大さじ3
牛乳 大さじ3
酒 or 白ワイン アメリカの1/4カップ (蒸し焼き用)
ソース
◇ スライスしたマッシュルーム 4oz
◇ 砂糖 大さじ1
◇ みりん 大さじ1
◇ 酒 or 白ワイン 大さじ3
◇ 醤油 大さじ3
コーンスターチ 小さじ2
水 大さじ2

 Ingredients (Serves 3)
◆ 1 Pound Ground beef  (454g)
◆ 1 Egg
◆ 1/2 Tsp Nutmeg
◆ 1/4 Tsp Salt
◆ 1 Pinch of Pepper 
 1 onion (230g)
 3 Tbsp Panko or Bread crumbs
 3 Tbsp Milk
 1/4 Cup Sake or White wine (for steaming)
Sauce
 ◇ 4 oz Sliced ​​mushrooms
 ◇ 1 Tbsp Sugar
 ◇ 1 Tbsp Mirin 
 ◇ 3 Tbsp Sake or white wine
 ◇ 3 Tbsp Soy sauce
 2 Tsp Cornstarch
 2 Tbsp Water

作り方 Directions
① パン粉を牛乳に浸し、柔らかくする
  Soak panko in milk to soften.
② 玉ねぎをみじん切りにする
     Chop the onions.
③ ①・②・◆をボウルに入れてよく混ぜ、ハンバーグ型に丸める
     Combine ①・②・◆ in a bowl and mix well, then make patties.
④ 中火に熱したフライパンで焼く (ノンスティックフライパンの場合、油不要)
     Preheat a frying pan on medium heat and cook. (Oil is not necessary if using a nonstick pan)
⑤ 焼き色がついたら返し、反対側も焼き色がついたら酒を加え、蓋かアルミホイルを被せる
     Cook until lightly brown, then turn over. When the other side is brown too, add sake, then cover with lid or aluminum foil. 
⑥ 5分程中火で蒸し焼きにした後、蓋を開けて残っている酒を飛ばす
     Steam over medium heat for about 5 minutes, then open the lid and wait until sake is reduced.
⑦ ハンバーグの中まで火を通したら取り出し、フライパンに◇を入れてソースを作る
     When it's heated thoroughly, take it out, then put ◇ in a frying pan to make the sauce.
⑧ ⑦が沸騰したら、水で溶いたコーンスターチを加え、素早く混ぜる
     When ⑦ boils, add cornstarch dissolved in water, and mix quickly.
⑨ 再び沸騰したら火を止め、ハンバーグにソースを掛けて盛り付ける
     Turn off the heat when it boils again, and serve the hamburg steak with sauce.


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